Grötbullar med Blåbär och Lingon

Dessa bullar föddes ur ett experiment. Jag utgick från detta recept, lade till ingredienser och tog bort och ur det  föddes Grötbullarna med Blåbär och Lingon. Degen är kladdig och tung att arbeta med och du får blåbärs- och lingon fläckar lite varstans men det är det väl värt, bullarna är inte bara relativt nyttiga de är fantastiskt goda också!

Grötbullar med Blåbär och Lingon
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl vatten
2 msk mörk sirap
2 dl havregrynsgröt
1 dl krossat linfrö
1 dl lingonsylt
2 dl blåbär
14 dl rågmjöl

Smält smöret i en kastrull och häll därefter i vattnet, värm vätskan fingervarmt. Smula ned jästen i en degbunke, häll över lite av spadet och rör försiktigt tills jästen löser sig. Blanda därefter i de övriga ingredienserna och arbeta samman till en deg och låt jäsa under duk i cirka 1 timme. Ta därefter upp degen och arbeta den smidig, forma bullar och lägg dem på en klädd plåt, täck över med en duk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla därefter bullarna med uppvispat ägg och strö havregryn över dem. Låt grädda i cirka 20 minuter i 200 grader.


Cirka tjugo stycken bullar bakade jag ut av degen.


Penslade med ägg och havregryn.


Färgad fint blå av blåbären.


Perfekt till frukost eller varför inte till kvällsfikat.

Kommentarer
Postat av: Coccolina

De ser väldigt saftiga och goda ut. Passar perfekt i bärsäsongen. Det är bara att gå ut och plocka:)

2009-07-31 @ 13:09:54
Postat av: Matthew

Va gott de ser ut! Har provat något liknande förut men aldrig med blåbär o lingon. Måste säga vilket fint presentation du har på din blogg!!! Tack o hey! Mat-Matte :)

2009-07-31 @ 15:38:48
Postat av: Emmas Kök

Vad spännande med grötbullar! Det måste jag testa nån dag :)

2009-10-17 @ 19:23:08
URL: http://emmaskök.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0